Po dużej obsuwie i wycięciu połowy planów mod Tajemnice Wybrzeża Mieczy demo3 (v.29.58), który miał być na 10-lecie BG1 w maju 2009, nareszcie został opublikowany we wrześniu 2009. Teraz po dalszym pół roku przedstawiam wersję wyczyszczoną z większości błędów i nieco uzupełnioną. Tajemnice Wybrzeża Mieczy demo3.1 (v.29.87) to nic innego jak uaktualniona wersja TWM demo3 scalona z wszystkimi poprawkami, jakie ukazały się do FIX029a włącznie (lista zmian w temacie o uaktualnieniach TWM):
W sumie lista około 60 zmian w stosunku do wcześniejszej nieoficjalnej wersji 26.2D, najważniejsze w skrócie to:
- nowy NPC Tsuki, rozbudowana, ale mocno wkurzająca postać (3x więcej dialogów niż Annamorth)
- ulepszone w stosunku do wydanej osobno wersji beta modyfikacje interfejsu w standardowej rozdzielczości i dla BG1 z WidescreenMod
- 8 unikatowych spotkań przy przechodzeniu między lokacjami (tzw. SRE)
- większe urozmaicenie przedmiotów bez przegięć, m.in. nowy sklep we Wrotach i inne drobne uatrakcyjnienia gry
- dodatkowe bantery dla NPC-ów i realniejsze zachowanie statycznych BN-ów
- usunięcie najbardziej uciążliwych błędów jak przerywanie ataku czy "ziewanie" po odpoczynku i w opisie postaci jako "ulubiony czar"
- dostępna jest wersja angielska, choć mod został przetłumaczony w niewielkim procencie i duża część zawartości moda jest zablokowana przy wyborze języka angielskiego
_________________ "There are also some elements of the game that are not «broken» but could do with a tweak to make them just a little better in some way."
Ostatnio zmieniony przez Zed Nocear 2010-03-25, 10:30, w całości zmieniany 9 razy
Cóż, pożytek z mojego testowania był raczej niewielki, ale od siebie parę słów powiem:
- nowy NPC - w porównaniu z nim Edwin to dobroduszny dziadunio ;p, postać na warunki BG1 bardzo rozbudowana, jest quest, kilka spotkań (i to nie jakichś zapychaczy), interakcje... Dodatkowo jest pewna atrakcja przy odłączeniu, 4 portrety do wyboru i wiele innych.
- nowe GUI wraz z wysoką rozdzielczością zdecydowanie zwiększa komfort gry, imho najlepiej prezentuje się w 1024x786
- losowe spotkania... miodzio
Wielu nowości nie skosztowałem, trzeba będzie spróbować. Jak to z tajemnicami bywa przy pierwszej grze można wszystkich nie odkryć.
Może o reszcie TWM co nieco, nie chce mi się rozbijać na dwa posty.
- Ulepszone niedźwiedzie są naprawdę trudne, dobrze, że większość jest neutralna, zauroczenie zwierzaka nabiera nowego znaczenia (chociaż i tak czasem się opierają).
- romans z Viconią jest fajny, szczególnie jego puenta, rozmowy są co prawda krótkie, ale występują często, romansu nie sknocisz jedną złą odpowiedzią (irytuje mnie to czasem w BG2), dodatkowo są bantery z oryginalnymi NPCami
- pieśni barda to coś dla czego warto grać bardem w BG1
- drugi poziom lodowej wyspy, nie wiem jak wygląda ta z Unfinished Business ale ta z TWM jest naprawdę dobrze zrobiona
- urozmaicenia takie jak podarunek Winthropa też przypadły mi do gustu
Szkoda tylko, że pieśni barda nie przejdą do BG2 przy imporcie. Gdyby tak była wersja pod BGT, generalnie wolę BG1, bo silnik dwójki niszczy wiele dobrodziejstw jedynki, ale wkoncu chciałbym spróbować NPC Project i SCS, zawsze mogę grać na dwie instalki
_________________ "There are also some elements of the game that are not «broken» but could do with a tweak to make them just a little better in some way."
Lava Del`Vortel Uczeń Gonda Właściciel teatru "Płonący Wrzos"
- nowy NPC - w porównaniu z nim Edwin to dobroduszny dziadunio ;p, postać na warunki BG1 bardzo rozbudowana, jest quest, kilka spotkań (i to nie jakichś zapychaczy), interakcje... Dodatkowo jest pewna atrakcja przy odłączeniu, 4 portrety do wyboru i wiele innych.
Ach, rubinie, nie podobało Ci się wędrowanie z kimś kto ma swoje zdanie? No cóż, nie będę ukrywał, że chciałbym zrobić z NPC BG1 coś więcej niż zwyczajne marionetki... No ale zobaczymy jak się to potoczy! ^^
CHARNAME: ~Czemu jesteś taki... niemiły?~
TSUKI: ~Ja? Niemiły...? Och, skąd coś takiego przyszło ci do głowy... A teraz mnie zostaw.~
Wrzuciłem do pierwszego postu link do wersji TWM demo 3.1, która jest po porostu wersją TWM demo3 połączoną z FIX-em 029a w jedną instalkę.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum