Avi Maya NPC v.6 (SoA & ToB)
autorstwa Lavy Del'Vortela
1. O MODZIE:
Dodatek wprowadza kobietę widmo o imieniu Avi Maya. Jest ona nieumarłą bardką która chętnie dołączy do drużyny <CHARNAME>. Avi Maya to mod romansowy. Będzie ona chętnie rozmawiać z mężczyzną (człowiek, elf, pół-elf lub diabelstwo [opcja diabelstwa dodana gdyby gracz zmienił sobię rasę przez edytor]) dowolnego charakteru. Jednak Avi pasuje lepiej do postaci o charakterze dobrym.
Postać posiada rozmowy uwarunkowane timerami, jednak też uwarunkowane zdarzeniami. Wystąpią także rozmowy z innymi NPC, interakcje, małe zadania, zadanie romansowe. Avi będzie reagować na odwiedzane lokacje. Posiada własne przedmioty. Mod posiada soundset.
Od wersji 6 dodatku, możliwe jest zainstalowanie alternatywnych opcji dla Avi. Przywrócona została także muzyka romansowa, zmieniony charakter Avi oraz kilka innych poprawek.
UWAGA: W przypadku zainstalowania dodatkowych podklas, logika rozmów może być zaburzona. Avi dalej będzie nazywać się bardką i będzie znała się na sztuce :P
2. CHARAKTERYSTYKA ROZMÓW:
Rozmowy są krótkie, lecz konkretne. Dużo czarnego humoru. W SoA wystąpi około 28 rozmów romansowych + rozmowy związane z zadaniem. W ToB wystąpi ok. 11 rozmów romansowych oraz intrygujące zdarzenie w lesie Mir ;)
Nie jest powiedziane, że wystąpi ta konkretna liczba rozmów. Trzeba po prostu grać, zbierać przedmioty, odwiedzać różne miejsca i, że tak powiem, czasami się upić ;)
UWAGA: Rozmów romansowych uwarunkowanych timerem jest tylko 13 więc nie radzę ciągle zostawiać postaci i czekać na rozmowę. Trzeba grać i działać.
3. INSTALACJA:
Jak każdy mod WeiDU. Rozpakować do folderu gry i uruchomić setup-AviM.exe
4. CREDITS:
Pomysł i wykonanie:......... Lava Del'Vortel
Głosy:.......................Avi Maya -> Hathor
Szkielet -> Lava Del'Vortel
Brat Avi (dialog) -> Lava Del'Vortel
Avater Kelemvora -> Lava Del'Vortel
Skrypty:.................... Lava Del'Vortel z pomocą L'f (timery i kilka innych)
Przedmioty:................. Lava Del'Vortel z pomocą Yarpena (wczesne wersje przedmiotów)
Muzyka:..................... Kure-nai Soundtrack
Uwaga: Podstawa portretu nie jest moim dziełem. Została ściągnięta z NWN Vault. Ja jedynie zająłem się edycją.
5. PODZIĘKOWANIA:
Pragnę podziękować Morganowi, Hathor, Zedowi Nocear'owi, Yarpenowi, L'f'owi, Dark. Ci luzie pomogli w tworzeniu tego dodatku.
Dziękuję także Vinciemu który był pierwszą osobą która zagrała w ten dodatek. Mój ulubiony tester ;)
Dziękuję wszystkim użytkownikom BGiF, TH i CoB. Niech Baldur zawsze żyje.
Na koniec pragnę podziękować wszystkim którzy zdecydowali się zagrać w ten dodatek.
6. HISTORIA WERSJI:
28 WRZEŚNIA 2008 - v.1.00:
- Pierwsze wydanie dodatku.
05 PAŹDZIERNIKA 2008 - v.2.00:
- 7 nowych dialogów.
- Poprawki rozmów.
- Dodanie muzyki.
- Głos dla brata i szkieletu.
- Dodanie CD_STATE_NOTVALID.
- Poprawka instalki.
- Traifikacja całego dodatku.
11 PAŹDZIERNIKA 2008 - v.2.2:
- Naprawienie zniszczonych skryptów
- Dodanie nowego skryptu
- Naprawienie "zabójczych" interakcji
12 PAŹDZIERNIKA 2008 - v.2.3:
- Poprawienie skryptu romansowego
07 STYCZNIA 2009 - v.3:
- Mniejsze poprawki
- Poprawa skryptów
- Dodanie reakcji Avi ("Osłabienie na schodach")
11 STYCZNIA 2009 - v.3.2:
- Poprawienie skryptów rozmów
- Poprawki zadania romansowego
- Poprawienie skryptu przywołującego łuk Avi
31 STYCZNIA 2009 - v.4:
- Poprawienie dużego błędu w skrypcie romansowym
15 LUTEGO 2009 - v.4.1:
- Poprawienie .cre Dosta
20 MAJA 2009 - v.5:
- Poprawka skryptów/dialogów
22 MAJA 2009 - v.5.2:
- Poprawka skryptów/dialogów
1 CZERWCA 2009 - v.5.3:
- Poprawki dla ToB
27 WRZEŚNIA 2009 - v.6:
- Ponowne dodanie (przywrócenie) muzyki
- Powiększenie części dialogów
- Dodanie alternatywnych portretów
- Dodanie alternatywnych plików .cre Avi (wybór alternatywnych podklas)
- Poprawki przedmiotów
- Poprawki skryptów
- Detraifikacja związana z powstawaniem nowych wersji
- Zmiana charakteru Avi Mayi
Portret:
Mam nadzieję, że dodatek się Wam spodoba. Jest to dalej wersja BETA ale już oficjalna. Sądzę, że w przyszłych wersjach dodana będzie muzyka do każdego dialogu (obecnie jest do części dialogów przypisana jest muzyka z gry, lecz inna niż ta standardowa słyszana przy podróżowaniu.). Zed Nocear zajął się już traifikacją (możliwe, że powstanie wersja angielska). Możliwe, że dodam jeszcze kilka dialogów i banterów.
W razie błędów proszę pytać w tym temacie. Pytania i wrażenia też mile widziane.
Ostatnio zmieniony przez Lava Del`Vortel 2009-09-27, 22:25, w całości zmieniany 24 razy
Zed jest może już w trakcie. Jak skończy ja i może ktoś jeszcze zajmiemy się tłumaczeniem. Na chwile obecną nie ma tra ale niedługo... bardzo niedługo.
Czy ja wiem... dialogi są krótkie, bo nie lubię długich. Staram się by były zabawne i intrygujące. Nie chce by były to opowieści na 666 bloków bo nie lubię czegoś takiego. Poza tym dla mnie to nienaturalne, że wędrują sobie ludzi i nagle przestają i słuchają opowieści życia jednego z towarzyszy.... Na pewno będzie więcej textu. A czemu nie ściągniesz i nie zagrasz po prostu? :P
Jak będą to dam znać bo pewnie dołączę do tego coś nowego... Mam nadzieję, że ktoś do tego czasu zagra i będę wiedział co naprawić, co zmienić itd.
EDIT:
Jednak nie jest też bardzo mało textu... są np 3 epilogi, liczbę dialogów napisałem, troche banterów (Avi rozmawia z każdym).
ściągnąłem i zainstalowałem, ale jeszce nie grałem i... zauważyłem, ze instalacja nie jest płynna, są w niektórych plikach błędne warunki.
Kod:
[AviM\SoA\1xAvi.baf] PARSE ERROR at line 701 column 1-38
Near Text: )
[StateCheck] argument [CD_STATE_NOTVALID] not found in [State.IDS]
[AviM\SoA\1xAvi.baf] PARSE ERROR at line 702 column 1-37
[trigger list near line 74, column 119 of AviM\ToB\1xAV25J.d] PARSE WARNING at line 74 column 1-73
Hmmm u mnie tego nie ma. Jeszcze sprawdzę to i może zmienię by wszystko Tobie też grało. Możliwe, że u mnie nie ma z powodu jakiegoś modu. Może G3 Fixpack pomoże ale nie wiem...
Pracuję nad nową wersją Avi. Nowe dialogi, traifikacja, muzyka...
EDIT:
Już wiem czego nie mam. Może naprawić to każdy.
Ktoś do mnie na maila napisał w sprawie pewnego błędu u Larshy, który także występuje u twojej Avi. Osoba która do mnie napisała prosiła mnie zebym przesłał poprawione mody. Swojego poprawiłem i przesłałem, co do twojego to obiecałem, ze napisze Ci o tym byś to uwzględnił przy wersji z poprawkami.
Otóż podobno Avi Mayi nie można zainstalowac, gdy nie ma się ToB, przez co niektórzy mają problem.
proponuję także jakieś poinformowanie ludzi o tym, zeby z błędami twojego moda pisali do Ciebie.
To tyle.
PS:
Lava Del'Vortel napisał/a:
Tobie się nudzi i szukasz błędów w tym co napiszę? :P
to jest dla mnie obraźliwe, zwłaszcza, ze chce pomóc.
Lava, proponuję na początku pliku .tp2 Avi (od razu po BACKUP, AUTHOR i BEGIN) dodać taką linię:
Kod:
REQUIRE_FILE ~Data/25Dialog.bif~ ~Musisz mieć zainstalowany dodatek Tron Bhaala.~
To uniemożliwi instalację, jeśli ToB nie jest zainstalowany. chociaż w sumie nie znam żadnej osoby, która nie ma zainstalowanego dodatku, choćby dla zdolności... ;)
Ale przyda się informacja, że Avi działa tylko z dodatkiem.
Marcin napisał/a:
Ha, i widzisz. Reagujesz tak samo jak ja zareagowałem na BGiF. Jak dodaje ":P" znaczy, że żartuje.
Marcin napisał/a:
Otóż podobno Avi Mayi nie można zainstalowac, gdy nie ma się ToB, przez co niektórzy mają problem.
proponuję także jakieś poinformowanie ludzi o tym, zeby z błędami twojego moda pisali do Ciebie.
To są jeszcze ludzie grający bez ToB?! Dodam maila w instalce, ale nie wiem co dla nich za problem mnie znaleźć... Jestem na BGiF, TH, CoB, TB, PPG, G3...
Postaram się coś wymyślić by poprawić Avi, a do instalki dodam maila.
EDIT:
AVI MAYA WERSJA v.2 BETA DO POBRANIA.
EDIT2:
Podmieniłem wersję bo poprawiłem mały, ale denerwujący błąd.
EDIT3:
Mam pytania do ludzi którzy ściągnęli Avi Mayę.
1. Co sądzicie o jakości audio Avi Mayi?
2. Co sądzicie o o charakterze i dialogach Avi?
3. Czy przeszkadza Wam, że w porównaniu do modów takich jak Xan, dialogów jest mnie/są krótsze?
4. Czy dodatek dorównuje zagranicznym modom?
Pytania te zadaję, gdyż mam zamiar niedługo wydać Avi na dużym ogólnoświatowym community. Pracuję nad Avi v.3 i Wasze odpowiedzi mogą mi naprawdę pomóc.
Ja już ci napisałem na TH ale jeszceraz napisze, bo nie wiem czy przeczytałeś, ale radzę sprawdzać w grze czy mod działa, bo gdy przejrzałem pliki to zauważyłem, że pół skryptu nie ulega komilacji. Jako tester na pewno o tym wiesz. plik bcs w override ma 10 KB, a baf w folderze moda 20 KB.
Postanowiłem zagrać i się przeraziłem.
Czy wogóle testowałeś w grze swojego moda??
1. Avi wg. skryptu powinna od razu dostac swoje zdolności. U mnie wogóle ich nie dostaje.
2. Avi wg. skryptu powinna od razu rozpocząć rozmowę o swoim bracie o ona siedzi cicho.
3. Spełniam warunki (tzn. gram mężczyzną człowiekiem) a romans nie rusza.
Postanowiłem aż sprawdzić pliki i prawie spadłem z krzesła. Wersja 2.1 która powinna nie miec zbyt wielu bugów ma ich więcej niz wersja 1.0.
Nie irytuj mnie nawet. Twoja beta była o wiele mniej rozbudowana niż moja. Włącz sobie skrypty w notpad2 i zobaczysz że jest to prawidłowo wszystko, tylko jest chaotycznie. Plik się "zbił" przy automatycznie traifikacji przez WeiDU. Myślisz, że mi się nudziło i poniszczyłem wszsytkie spacji i entery?
Ostatnio zmieniony przez Lava Del`Vortel 2008-10-13, 15:09, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum